Δραστηριότητες

Η αιθουσά μας
κάντε κλικ για άλλες φοτογραφίες

Η ιδιόκτητη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου σήμερα χαρακτηρίζεται από όλους ως ένα Μουσείο Λαϊκής Τέχνης με ενδυμασίες παλαιών εποχών, κεντήματα, υφαντά, έπιπλα, ασημικά, ξυλόγλυπτα, πίνακες ζωγραφικής κ.λ.π.

Το 1963-64 με πρόεδρο την κ. Μαρία Τσιριμονάκη, ξαναζωντανεύει το Ρεθεμνιώτικο κέντημα με τους σωστούς χρωματισμούς καί τα παληά σχέδια πράγμα που δίνει την ευκαιρεία σε πολλές Ρεθεμνιωτοπούλες να ασχοληθούν με αυτό καί να βγάλουν τα προς το ζείν.

Το μεγάλο του απόκτημα είναι τα διάφορα εξαρτήματα γυναικείας ενδυμασίας (ζακέτα, φούστες, τσάντες, εσάρπες) μοναδικά δημιουργήματα της αείμνηστης δωρήτριας Χρυσής Παπαδάκη φτιαγμένα όλα από τα μαλλιά της τα οποία δεν έκοψε ποτέ.
Πολλά από τα εκθέματα της αιθούσης είναι δωρεές φίλων καί συνεργατών του ΛΕΡ αλλά καί έχουν αγορασθεί από το πενιχρό ταμείο του.
Η πρόεδρος καί μέλη του Δ.Σ. του ΛΕΡεθ.φροντίζουν επί σειρά ετών με εξορμήσεις στά χωριά του Νομού να ενημερωθούν οι κάτοικοι της υπαίθρου γιά την αξία των έργων Λαικής Τέχνης που υπήρχαν στα μπαούλα τους καί που εύκολα αντάλλασαν με τα γυαλιστερά εμπορεύματα των γυρολόγων. Ετσι σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης καί την ΙΛΕΡ έγινε η μεγάλη προσπάθεια γιά την ενημέρωση των κατοίκων καί την ανάγκη της διαφύλαξής των θησαυρών αυτών.
Επίσης οργάνωσε σειρά εκθέσεων Λαικής Τέχνης στην αίθουσά του.

κάντε κλικ για άλλες φοτογραφίες

Οργανώνει σειρά συναυλιών τα έσοδα των οποίων διαθέτει σε φιλανθρωπικούς καί κοινωνικούς σκοπούς, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, φιλολογικά απογευματινά, παιδικό χορό την Τσικνοπέμπτη, Αποκριάτικο Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίττας (με διανομή δώρων σε όλους από το 1980), την εορτή των Τριών Ιεραρχών που είναι οι προστάτες του, την εορτή της Μητέρας, την εορτή του Πατέρα, την εορτή της Γυναίκας καί άλλες εκδηλώσεις

Επίσης συμπαρίσταται υλικά καί ηθικά στους έχοντες ανάγκη συμπατριώτες μας αλλά καί άλλους λαούς (Σερβία κ.α.).

Ενεργή είναι η συμμετοχή του ΛΕΡ στον αγώνα για την ίδρυση όλων των θεωρητικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο στην ειδική επιτροπή του οποίου πρόεδρος είναι η πρόεδρος του ΛΕΡ κ.Ιωάννα Βαλαρή. Ενεργοποιεί όλα τα γυναικεία Σωματεία της πόλης καί των περιχώρων καί γίνονται σχετικά με το Πανεπιστήμιο υπομνήματα στην κυβέρνηση. Επίσης γίνονται καί ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των γυναικών της μαρτυρικής Κύπρου.

κάντε κλικ για άλλες φοτογραφίες

Γιορτάζει επίσημα τα 50 χρόνια ζωής καί δράσης του οπότε καί τιμά τα επιζώντα ιδρυτικά μέλη του. Γιορτάζει καί τα 70 του χρόνια Διδάσκει παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης καί όλης της Ελλάδος καθώς καί λαικούς σε όλες τις ηλικίες. Το χορευτικό του συγκρότημα έχει προσκληθεί κι έχει παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς σ’όλη την Κρήτη, την Δομοκό, Ξάνθη, Ανθια Εβρου,Αργοστόλι, Αθήνα, Ζαχάρω, Αργος, Βόλο καί άλλες πόλεις της Ελλάδος και Κύπρου καί στο εξωτερικό (Ουκρανία, Βέλγιο, Ιταλία). Επίσης κάθε Χριστούγεννα επισκέπτεται το Γηροκομείο της πόλης καί ψυχαγωγεί τους ηλικιωμένους με δώρα καί χορούς από το χορευτικό του συγκρότημα. Συμμετέχει στους εράνους του Ερυθρού Σταυρού, Αντικαρκινικό κ.α. Συμμετέχει καί στις τρείς ετήσιες παρελάσεις καί σε εθνικές εορτές.

Πρώτο, χάρη στην έρευνα των δασκάλων του χορού κ.Στέλιου καί Αννας Γεωργιουδάκη με την βοήθεια του αείμνηστου χορευτή καί οργανοπαίκτη Γεωργίου Μουζουράκη από την Παντάνασα, ξαναζωντανεύει παλιούς ξεχασμένους Κρητικούς χορούς (Μικρό μικράκι, Κουτσαμπαδιανός, Λαζώτης, Πρινιώτης, Τριζάλι, Απανωμερίτης καί Ανωγειανός πηδηχτός).
Στην Ιματιοθήκη του διαθέτει 160 εθνικές ενδυμασίες με ανάλογα κοσμήματα από Πόντο, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νησιά καί Κρήτη.
Γιά τρία χρόνια οργανώνει παιδική παραδοσιακή χορωδία με μαέστρο τον καθηγητή Α.Μιχελιουδάκη.
Αναβιώνει τον παραδοσιακό Κρητικό Γάμο τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου όσο καί στα χωριά Γάλλου καί Μελιδόνι καί στο Ρέθυμνο γιά δεύτερη φορά το 2010. Από το 1964 αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του Κλήδονα στις 23 ή 24 Ιουνίου.

Η θεατρική ομάδα
κάντε κλικ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
κάντε κλικ

ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ
κάντε κλικ

ΦΙΝΤΑΝΑΚΙ
κάντε κλικ

Η θεατρική του συντροφιά έχει δώσει θαυμάσιες παραστάσεις με την βοήθεια της σκηνοθέτιδος κ.Μ.Σακκαδάκη όπως οι ‘Σκουπιδοκουβέντες’ (οικολογικό παιδικό) ‘Το Αρκάδιον Δράμα’, η κωμωδία ‘Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω’ του Ντάριο Φο, η αναπαράστασις Αρχαίων Ελληνικών καί Βυζαντινών εορτών σχετικών με τον σημερινό Κλήδονα με τίτλο ‘Κλήδονας Πανάρχαιος Οιωνός’ (με συμμετοχή 120 προσώπων), «το Φυντανάκι» του «Το επικίνδυνο παιχνίδι» του Κορρέ, «ο Αχόρταγος» του Δ.Ψαθά καί σε συνεργασία με την Νομαρχία Ρεθύμνης έχει δημιούργησει το ιστορικό ντοκυμαντέρ ‘Το Αρκάδι των Αγγέλων’ ζωντανεύοντας το ολοκαύτωμα του 1866. Το 2004 ξεκινά το θεατρικό εργαστήρι γιά παιδιά καί ενήλικες.

To 1971 οργανώνει την πρώτη Σχολή Γονέων στην πόλη, η οποία μετά από 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της μετασχηματίζεται σε Τμήμα Οικογενειακής καί Κοινωνικής Αγωγής που λειτουργεί μέχρι το 2012 κάθε Τετάρτη από Οκτώβριο έως Απρίλιο (Πάσχα), καί μέχρι σήμερα με σποραδικές ομιλίες πάνω σε σχετικά θέματα.
Έχει μια άρτια οργανωμένη βιβλιοθήκη με 2000 τίτλους βιβλίων εκτός των περιοδικών.
Το 2014 δέχτηκε μιά θαυμάσια δωρεά από τον άξιο Ρεθεμνιώτη συλλέκτη καί ερευνητή κ.Γεώργιο Εκκεκάκη αποτελούμενη από 10 σπάνια βιβλία της Καλλιρρόης Σιγανού-Παρρέν και της Άννας Αποστολάκη τα οποία καί εφωτοτύπησε ώστε να τα προφυλάξει από καθημερινή χρήση. Μάλιστα τις φωτοτυπίες των βιβλίων της Άννας Αποστολάκη δώρησε στον κ.Γεώργιο Αγγελιδάκη (ως εκπροσώπου της οικογενείας της) στο τέλος άλλης εκδήλωσης στο Λαογραφικό Μουσείο, ενώπιον πλήθους κόσμου.
Μέλη του Δ.Σ. συμμετέχουν στα, κάθε δύο χρόνια, πανελλήνια συνέδρια των Λυκείων των Ελληνίδων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Το 2000 ξεκινά μαθήματα Ελληνικής Γλώσσης-Ιστορίας καί Πολιτισμού γιά παιδιά καί ενήλικες. Η παιδική τάξις λειτούργησε τρία χρόνια. Η τάξις των ενηλίκων συνεχίζει μέχρι σήμερα με καθηγητή τον Νικόλαο Τσουπάκη.

Από το 2000 εορτάζει την Ημέρα της Μητέρας οργανώνοντας απογευματινό για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις μητέρες τους με κέρασμα, παιχνίδι, ζωγραφική, τραγούδια και χορούς.

κάντε κλικ για άλλες φοτογραφίες

Από το 2004 επισκέπτεται κάθε χρόνο τα Πλατάνια Αμαρίου, γεννέτηρα της Καλλιρρόης Παρρέν-Σιγανού οργανώνοντας εκδρομή καί εκδηλώσεις προς τιμήν της (έκθεσις Λαικής Τέχνης, τρισάγιο καί κατάθεση στεφάνων στην προτομή της, ομιλίες καί παρουσιάσεις παραδοσιακών χορών,θεατρικές παραστάσεις κ.τ.λ..

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του ΛΕΡ που αναμένεται να ολοκληρωθή σύντομα εν όψη των 100 του χρόνων

Το 2011 με επί κεφαλής την πρόεδρό του Ιωάννα Βαλαρή οργανώνει διαμαρτυρία γιά την «διολίσθηση» του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο προς το Ηράκλειο κατορθώνοντας να συγκεντρώσει υπογραφές από 45 σημαντικούς Συλλόγους της πόλης καί με αντιπροσωπεία με επί κεφαλής το ΛΕΡ επισκέπτεται την Πρυτανεία καί παραδίδει το ψήφισμα το οποίον καί δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο καί αποστέλεται καί στο Υπουργείο Παιδείας.

Το 2012 επαναλαμβάνει την κινητοποίηση γιά το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τους ίδιους φορείς, πάντα δρώντας υπεράνω κομμάτων με γνοιάσιμο καί αγάπη γιά τον τόπο. Πάλι επισκέπτεται την Πρυτανεία καί το ψήφισμα στέλνεται στο Υπουργείο καί τον τοπικό τύπο.

Το 2012 συμμετέχει με αντιπροσωπεία του στην πορεία γιά το Νοσοκομείο Ρεθύμνης και μπαίνει κι αυτό σαν ένας κρίκος στην αλυσσίδα γύρω από το κτήριο του Νοσοκομείου.

Το 2012 συμμετέχει στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου.

Το 2012 συμμετέχει στην υποδοχή του Παναγιοτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην πόλη μας.
Συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Πλανήτης Κρήτη» καί το 2010 παίρνει κι αυτό το βραβείο Γκίνες γιά τον χορό στην εθνική οδό μαζί με χιλιάδες κόσμο σε όλη την Κρήτη. Συνεχίζει την συμμετοχή του αυτή καί μετά μέχρι σήμερα.

Γιά τα 100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την μάννα Ελλαδα οργανώνει την μεγαλιώδη παράσταση «Χαιρετίζοντας τσι Μοίρες» στην Φορτέτζα στο θέατρο «Ερωφίλη» με συμμετοχή του χορευτικού και του θεατρικού τμήματος σε σκηνοθεσία Μαρίας Σακκαδάκη με 140 χορευτές καί ηθοποιούς μικρούς καί μεγάλους με τεράστια επιτυχία (λύρα έπαιξε ο Μιχάλης Παυλάκης καί λαούτο ο ..Μαμαλάκης).Η δασκάλα χορού Μαρία Μαράκη έκανε σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα την φανταστική χορογραφία.
Επίσης για τα 100 χρόνια συμμετείχε σε σχετική εκδήλωση στ’Ανώγεια
Επί πλέον γιά τα 100 χρόνια Ένωσης οργάνωσε ομιλία με τον Μιχάλη Πριναράκη με θέμα «Ελευθέριος Βενιζέλος-Κρητική Χωροφυλακή Βίοι Παράλληλοι»